Vinkit vaeltamiseen Ruotsissa – Kebnekaisen ympäristö kesällä

Yhden reissun kattavalla kokemuksella voin todeta, että Ruotsi on mahtava vaelluskohde. Maisemat ovat uskomattomia ja korkeuserot paljon suurempia kuin Suomen puolella. Vaellukselle on suhteellisen helppo lähteä kotimaasta käsin, mutta muutama pikkuseikka on hyvä ottaa huomioon. Käymme tässä läpi muutaman vinkin, jotka ovat hyödyllisiä varsinkin Kebnekaisen maastosta kiinnostuneilla.

Ruotsi vaellusmaana

Länsinaapurimme retkeilykäytännöt eroavat hieman omistamme. Suurimmat erot tulevat tupakäytännöstä ja eri valuutasta.

Ruotsissa ei ole ilmaisia, kaikille avoimia autiotupia. Suurempien reittien varrelta löytyy kyllä mökkejä, mutta ne ovat maksullisia. Samalla niiden yhteyteen on monesti liitetty muita lisäpalveluita, kuten sauna tai jopa pieni kauppa!

Reissun päällä on siis mahdollista nauttia välillä kunnon luksusmajoituksesta, mutta oma majoite kannattaa ehdottomasti pitää mukana. Omalla vaelluksellamme nukuimme koko ajan teltassa, mutta mökkimajoitukset ovat hyvin suosittuja ainakin Kungsledenin varrella.

Sen sijaan hyödynsimme Sälkastugan kohdalla kaupan palveluita ja ostimme muutaman keksipaketin sekä kylmät kolat kyytipojaksi. Kaupalla voi periaatteessa pystyä maksamaan kortilla, mutta syrjäisillä alueilla yhteydet eivät toimi ja käteinen on ainoa maksuvaihtoehto. Siksi kannattaakin vaihtaa etukäteen sopiva summa kruunuja mukaan. Kaupan houkutukset voivat nimittäin käydä ylivoimaisiksi. (Näin ainakin meille kävi!)

Juomavedestä ei onneksi tarvitse juurikaan huolehtia, koska reippaasti virtaavia puroja löytyy vähän väliä. Pullot kannattaa silti täyttää aina sopivan tilaisuuden tullen, koska paikoitellen hyvinkin rankka maasto saa kulkijan kyllä hikoilemaan.

Me onnistuimme ajoittamaan oman matkamme kesän kovimmille helteille, jolloin nestettä tarvitsi luonnollisesti runsaasti.

Matka Suomesta

Lähtöpaikasta riippuen matka Ruotsin puolelle ei kestä edes kohtuuttoman pitkään. Moni Lapin kohteista on myös Suomessa vastaavan etäisyyden päässä. Omalla autolla on helppo kulkea lähtöpisteeseen, mutta myös julkiset kulkuneuvot toimivat hyvin esimerkiksi Kiirunasta ja Abiskosta käsin.

Yleisin lähtöpiste vaellukselle on Nikkaluokta, joka sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä itse Kebnekaiselta. Vaellusmahdollisuus alkaa suoraan parkkipaikan vierestä, mutta alkumatka on melko mitäänsanomatonta reittiä muihin maastoihin verrattuna.

Me pistimme rahat haisemaan ja hyppäsimme Nikkaluoktasta helikopteriin, joka kuljetti meidät hetkessä aivan Kebnekaisen juurella sijaitsevalla tunturiasemalle. Matka maksaa suuntaansa 800 kr henkilöltä eli noin 80€. Tuolla rahalla säästyy käytännössä päivän patikat suuntaansa, mikä on varsinkin matkapäivän jälkeen aika tervetullut lisä. Ja onhan kopterin kyytiin nousemisessa aika kiva tunnelma reissun alussa.

Osan alkumatkasta voi taittaa myös lautalla, joka kuljettaa toista kymmentä kilometriä alkumatkassa sijaitsevaa järveä pitkin.

Reittien suunnittelu ja maasto

Niin kuin kaikkialla muuallakin, kartta on ehdoton kaveri matkalla. Reitti kannattaa tietysti suunnitella etukäteen, mutta päivämatkat on viisainta pitää maltillisina.

Meidän karttamme mittakaava oli 1:100000 eli tuplasti suurempi esimerkiksi Hetta-Pallas -välin vastaavaan karttaan verrattuna. Suuremmista nousuista johtuen myös korkeuskäyrät vastaavat käytännössä kaksinkertaista jyrkkyyttä. Aikaa voi siis kulua yllättävän paljon kevyenkin näköiseen osuuteen ja mittakaava onkin hyvä pistää merkille ennen reissun aloittamista.

Kebin länsipuolelta kulkeva Kungsleden on helppokulkuista polkua ja hyvin suosittua patikointialuetta. Moni hieno osuus jää tietenkin valtaväylältä sivuun, jolloin maastokin muuttuu olennaisesti.

Meidän reitillämme ylivoimaisesti haastavin etappi oli suhteellisen vähän kuljettu Unnan laakso. Kyseinen pätkä sijaitsee suositumman Nallon laakson eteläpuolella ja pitää sisällään haasteiden lisäksi myös uskomattomia maisemia.

Hankalimmat osuudet olivat pari sulamisvesistä johtuen riehaantunutta joen ylitystä, sekä laskeutuminen Unnan tuvalta laakson itäiselle puoliskolle. Tämän verran kokemattomalla vaeltajalla alkoi parissa kohdassa vähän puntti tutista, mutta kaikesta selvittiin sopivalla rauhallisuudella.

Kebnekaisen tunturiasema

Voi veljet mikä vaeltajien keidas! Helikopterimme laskeutui suoraan tunturiaseman viereen ja pääsimme heti näkemään koko paikan komeuden. Asemalta löytyy muun muassa hotelli, saunat, kauppa, baari ja ravintola. Hotellissa yöpyminen olisi ainakin kesäsesongin aikaan maksanut lähes 200 euroa yöltä ja huoneet oli buukattu täyteen pariksi viikoksi eteenpäin.

Mökkikompleksilla hengaili melkoinen määrä vaeltajia, joista suurin osa suunnitteli itse Kebin huiputusta. Nousu onkin helppo aloittaa aseman suunnalta, josta kulkee ilmeisen järkevä reitti suoraan huipulle.

Tunturiaseman opastaulu kehottaa varaamaan nousuun noin kuusi tuntia suuntaansa, jolloin koko reissulle tulee mittaa kokonaisen päivän verran.

Itse emme omalla vaelluksellamme huiputtaneet Kebiä enää rankaksi osoittautuneen kierroksen jälkeen. Vietimme kuitenkin yhden yön aivan tunturiaseman kupeessa ja pääsimme juttelemaan muutaman huiputtajan kanssa.

Lisäys 31.10.2018!

Ruotsissa vaeltaminen herätti mukavasti keskustelua myös Facebookin Vaellys-ryhmässä ja saimme pari hyödyllistä lisävinkkiä jutun jatkoksi.

Björn L. kertoo seuraavaa:

  • Jos haluaa kävellä lepposasti nikka-kebne, niin rinkan voi lähettää kopterilla (myös kebne-nikka), hintaan 300kr.
  • Västraleden on ‘helpompi’ kulkea, mutta jos kaipaa hieman haasteita voi huiputuksen tehdä östraleden kautta oppaan kanssa. Tämä sisältää via ferrattaa, ja jäätikön ylitystä. Taisi olla 1450kr.
  • Kopterilla pääsee myös huipulle jos haluaa, hintaa en muista mutta hieman arvokkaampaa touhua jo.
  • Jos menee omatoimisesti huipulle niin lumi/jäätilannetta kannattaa tiedustella varustevuokraamoosta, jos on tarvetta askelraudoille.

Mervi N. puolestaan lisäsi pari hyvää pointtia Kebin tunturiasemaan liittyen:

  • Kebnen tunturiasemalla telttamajoittuja voi ostaa (noin10€/vrk) rannekkeen, jolla voi saunoa, käyttää pesutiloja ja keittiötiloja.
  • Luxsuspalveluna asemalta saa suoraan hanasta keittokuumaa vettä. Missään muualla en ole moista palvelua nähnyt 👍
  • Ravintolassa on kahdesti illassa illallismenuukattaukset, joissa voi koko menuun sijasta syödä vaikkapa vain pääruoan.

Ruokailusta tuli mieleen myös yksi oman vaelluksemme kohokohdista. Palasimme viimeisenä iltana jo tunturiaseman kupeeseen viettämään viimeisen telttayön. Aamulla herättyämme katselimme murskautuneita leipiämme ja päätimme tarkastaa hotellin aamupalatarjonnan.

Tunturiaseman päärakennuksesta saa ostettua aamupalabuffetin noin 11 euron hintaan ja syötävää riittää kyllä koko rahan arvosta. Tarjolla oli tietysti puuroa, leipää, pekonia ynnä muuta, mutta varsinkin tuoreet kasvikset ja hedelmät tuntuivat maistuvan loistavasti viikon kuivamuonailun jälkeen.

Erityiskiitos Merville ja Björnille omien kokemusten jakamisesta!

Vinkit ja linkit

EI KOMMENTTEJA

Leave a Reply