Varustearvio: Exped Synmat Hyperlite

Vaellusvideoita, retkiruokaa ja asiaa varusteista - tilaa Ulkoilmamiesten YouTube-kanava!

Itse ainakin lukeudun niihin henkilöihin, jotka hakevat mielellään paljon ennakkotietoa ennen uusien varusteiden hankkimista.

Teinkin hyvin kattavan pohjatyön ennen kuin kaksi vuotta sitten päädyin ostamaan omassa budjetissani poikkeuksellisen kalliin makuualustan. Halusin vanhaa alustaani huomattavasti pienemmän paketin, jonka päällä on mukava nukkua ja johon voi luottaa pitkilläkin vaelluksilla.

Harkinnan jälkeen päädyin Expedin Synmat Hyperliteen, joka vaikutti täyttävän kaikki edellämainitut kohdat. Katso videolta kattavampi selostus alustasta tai lukaise pääkohdat alta.

Ihan oikeasti sekä kevyt että mukava

Ostin alustasta suurempikokoisen LongWide-mallin, joka riittää tämmöiselle yli 190-senttiselle nukkujallekin. Lisäleveys tuo myöskin mukavauutta kylmille öille, kun patjan päältä ei kovin helpolla tipahda pois.

Tämä laajempikin versio painaa alle puoli kiloa ja pakkautuu vain hieman litran maitotölkkiä suurempaan kokoon. Olen joka kertaa rinkkaa pakatessani yhtä iloinen, kun makuualusta sujahtaa lähes huomaamattomiin koloihin.

Alusta on ilmatäytteinen ja täyttö kannattaa suorittaa pumppupusilla. Pussin käyttö on nopeaa ja estää myös kosteuden joutumisen patjan sisälle hengitysilman mukana. Pumppupussi toimii muuten myös isokokoisena kuivasäkkinä, mikä on oikeasti tosi fiksua!

Mutta entäs se nukkuminen?

Täytettynä alusta on 7 senttiä paksu ja se tuntuu todella hyvältä. Mainitsin videollakin, että tämä on ainoa käyttämäni alusta, jolla olen pystynyt nukkumaan myös kylkiasennossa. Selälläänkin olo on toki vähintään yhtä kiva ja aamulla on mukava herätä.

Etukäteen jännitin hieman tämmöisen ultralite-alustan kestävyyttä, koska materiaalit ovat pakostikin todella ohuita. En ole kuitenkaan kohdannut pienintäkään ongelmaa siihen liittyen, vaikka nukkumapaikkoja on välillä valikoitunut kivikkoisessakin maastossa. Exped on onneksi sujauttanut korajusvälineetkin mukaan, jos kesken vaelluksen alustaan ilmestyy reikä.

Lämpöeristävyyttä kuvaava R-arvo on 3,3, joka kertoo karkeasti alustan soveltuvan pienille pakkasillekin. Kylmin yöni tämän oranssin ilmatyynyn kanssa oli noin -10 asteen korvilla, enkä kokenut kylmyyden tulevan vielä maasta pahasti läpi. Tosin silloin makuupussini oli auttamatta turhan kylmä, enkä varmasti keskittynyt alustan tarkempaan analysointiin.

TL;DR

Exped Synmat Hyperlite on todella pienikokoinen ja kevyt makuualusta, josta kuoriutuu kuitenkin poikkeuksellisen mukava peti. Alusta on toiminut koko kahden vuoden ajan moitteettomasti ja sillä selviää myös pienet pakkasreissut.

Minä tykkään!

Faktat:
Paino: 455 g
Pituus: 197 cm
Leveys: 65 cm
Paksuus täytettynä: 7 cm
R-arvo: 3,3
Hinta: ~170 €

Kurkkaa video tuosta alta tai tekstin alusta!

Leave a Reply