Vaellusvideoita, retkiruokaa ja asiaa varusteista - tilaa Ulkoilmamiesten YouTube-kanava!

Merinovilla, tuo retkeilijän luottomateriaali. Se on miellyttävää, luonnonmukaista, sietää kosteutta sekä hajuja ja pitää kulkijan lämpimänä haastavissakin oloissa. Ylivoimainen materiaali siis luonnossa liikkujalle. Ongelmana ovat usein korkea hinta sekä heikko kestävyys. Erätukku antoi minulle testiin Dovrefjellin merinokerraston testiin. Kerrasto oli päälläni haastavissa oloissa kaamosvaelluksella Kaldoaivissa. Lisäksi kerrastoa olen pitänyt työssäni Rajalla sekä koiran kanssa touhutessa. Testinotannaksi voidaan siis laittaa useampi kuukausi.

Mikä ihmeen Dovrefjell? Kyseinen merkki on yksi Norjan tunnetuimpia metsästys-, kalastus- ja vapaa-ajan vaatemerkkejä. Merkki on tullut markkinoille vuonna 1997 ja nimensä se on saanut vaikuttavan Dovrefjellin tunturin mukaan. Vuosien saatossa siitä on tullut yksi Norjan suosituimpia ja käytetyimpiä vaatemerkkejä metsästäjien keskuudessa. Meille suomalaisille Dovrefjell ei ehkä vielä ole niin tuttu ja turvallinen merkki.

Meikäläinen arvostaa merinokerrastossa hyvää istuvuutta, pitkää ikää sekä ekologisuutta (tuotteen oltava siis 100% mulesing-vapaata). Alimmaksi kerrokseksi tykkään pukea ohuehkoa merinoa. Tämä on se seuraava kerros ihosta, jonka tehtävänä siirtää kosteutta sekä pitää iho mahdollisimman kuivana. Näitä kriteerejä tarkkailin siis testauksen aikana.

Kokemuksia

Erätukku lähetti Dovrefjellin Classic merinovillahousut sekä saman sarjan merinovillapoolon korkealla kauluksella. Ensivaikutelma itse materiaaliin oli lupaava – tuntui ja näytti heti alkuun laadukkaalta! Pituutta minulla on 173 ja painoa noin 75-80kg. Vyötärö melko kapea ja ainakin jonkun mielestä harteikas. Kehoni mitat aiheuttavat yleensä ongelmia sopivien kolttosten löytämiseksi. Otin kerraston kooksi turvallisen mediumin. Ensimmäistä kertaa verhoutuessani tähän kerrastoon törmäsin samaan ongelmaan mihin yleensä aina. Housut ahdistavat persiistä ja paita hartioista. Yleinen ongelma minulla on myös hihojen liikapituus, mutta tässä sitä aspektia ei esiintynyt. Nyt on kuitenkin muistettava, että materiaalina on villa, joka elää ja hengittää. Villa venyy AINA käytössä ja kutistuu hieman pesussa. Siksi en heti säikähtänyt, vaan vedin asun ylleni ja lähdin koiran kanssa ulkoilemaan. Jo muutaman käyttökerran jälkeen asu istui kuin se kuuluisa valettu. Anna siis villalle mahdollisuus.

Paitana minulla oli korkeakauluksinen versio. Kaulus ei ole häiritsevän korkea ja se aukeaa/sulkeutuu yksinkertaisesti vetoketjulla. Simppeli kaulus tarjoaa hyvää suojaa etenkin kylmiin ja tuulisiin oloihin. Paidassa saumat on myös sijoitettu fiksusti. Rinkkaa tai ahkion vetovaljaita voi kantaa mukavasti, ilman että olkapäissä alkaisi saumat hinkkaamaan. Classic-mallista on saatavissa myös perinteisempi o-kaulus.

Korkeakauluksisessa poolopaidassa on mukavana ominaisuutena rintatasku. Alkuun mietin pitkään mitä ihmettä siellä muka säilytän. Tasku ei ole kovinkaan kookas ja villa aina hieman joustaa, joten mitään raskasta siinä ei voi kantaa. Talvioloissa tajusin kuitenkin, että tämä tasku on ehdottoman hyvä paikka kameran akulle! Akku ei pääse purkautumaan kovilla pakkasilla, koska se on koko ajan lämmintä kehoa vasten. Nukuin myös kameran akku rintataskussa. Ei purkautunut akku, vaan kamera rallatti komeasti lähes -30 pakkasilla!

Kokonaisuutena testaamani merinoasu on varmasti paras mitä olen päälläni kantanut. Sopii erälle sekä arkeen, joten käyttöpäiviä tulee vuodessa paljon. Hintaa koko setillä on reilusti alle 100€. Siis lähes puolet edullisempi mitä ns. johtavilla brändeillä! Erätukku myöntää kaiken hyvän lisäksi tuotteille 12kk takuun. Kerrasto on ollut minulla talven ja kevään aikana paljon päällä eikä vielä ole edes yksikään sauma lähtenyt purkautumaan. Kertonee siis jotain laadusta.

“Laadukas 100% merinokerrasto, joka pitää seikkailijan lämpimänä ja kuivana vaihtelevissakin oloissa. Hintalaadultaan paras, jota olen käyttänyt. Suosittelen!”

Muutama sana pesusta

Merinovilla on myös siitä metkaa kamaa ettei se ala juurikaan haista vaikka olisikin hikoillut pari kertaa reippaammin. Tämä lisää olennaisesti käyttömukavuutta sekä tuotteen kestävyyttä. Tuuleta käytön jälkeen, älä pese ”turhaan”! Kaikki merinotuotteet kannattaa aina pestä erikseen eikä sekoittaa koneeseen muita materiaaleja. Valmistajat lupaavat koviakin pesulämpöjä, mutta itse suosin koneen villakäsinpesu-ohjelmaa tai max 30-asteista muuta ohjelmaa. Pesuaineeksi jokin mieto, hajusteeton myrkky taikka ihan villalle suunniteltu pesuaine. Pesuainetta kannattaa annostella myös todella nuukasti. Alhaisissa lämpötiloissa jää helposti pesuainejäämiä. Ei tee hyvää itse tuotteelle eikä ihollesi! Suosittelen myös suojaamaan arvokkaat merinovaatteesi pesussa. Jos tuotteessa on esim. vetoketju, niin käytä tälle pesupussia. Opin tämän, kun sen kerran vetoketjunvedin oli jäänyt pesukoneenrumpuun kiinni ja linkous vaiheessa paidasta oli tullut lankakerä.

Itse reissussa pidän kulkiessa aina yhtä merinoasua ja toinen ”yöasu” on pakattu makuupussin sisälle. Käytän tätä puhdasta asua vain leirissä ja nukkuessa. Yön aikana ”aktiiviasu” on ulkona tuulettumassa. Talvella hyvä kikka on myös antaa kerrastolle pieni lumipesu ja jättää tuulettumaan. Seuraavana päivänä sinua odottaa ihanan raikas merinoasu valmiina seikkailuun!

Dovrefjell merinokerrastoihin pääset tutustumaan lisää täältä https://eratukku.fi/

Plussat

+ Mukavuus
+ Erinomainen hinta-laatu-suhde!
+ Istuvuus
+ Kestävyys
+ Poolossa vaihtoehtona korkeakauluksinen versio

Miinukset
– Vaatii hieman sisäänajoa
– Vaatii hieman huolenpitoa

Materiaalit
Materiaalivahvuus 185g, 100% merinovillaa

Yleisarvosana

5/5 – Ulkoilmamiehet suosittelee!

Leave a Reply