Testissä Anar Ruossa – voiko hyviä retkeilyhousuja saada halvalla?

Tätä kirjoittaessa istun kyseiset housut jalassa. Miksi? Ihan vain siitä syystä, että housut ovat yksinkertaisesti mukavat jalassa. Mukavuutta urbaaniin arkeen sekä kovimpiinkin erämaa seikkailuihin.

Edulliset retkeilyhousut herättävät varmasti paljon ennakkoluuloja. Näin kävi myös minulle, mutta testijakson aikana kaikki ennakkoluuloni karisivat nopeasti pois. Tässä tekstissä pureudun Anar Ruossan hyviin ja huonoihin puoliin.

Ensivaikutelma

Erätukku lähetti meille Ulkoilmamiehille nipun kyseisiä housuja. Paketin avattuani pääsin tunnustelemaan housujen materiaalia, joka on hyvin joustavaa ja sisältää paljon stretchiä. Housuissa on myös lukuisia taskuja, perinteisiä avonaisia sekä muutama vetoketjullinen. Lahkeista löytyy myös neppareikiristys, joka on tärkeä minulle, koska jalkani ovat lyhyet. Tällä kiristyksellä saa lahkeet särmättyä sopiviksi sekä se mahdollistaa myös hyvän ”lumilukon” kenkää vasten. Mittani ovat 173/76, jalat suhteellisen lyhyet sekä jääkiekkovuodet ja intohimo maastavetoa kohtaan ovat tehneet takapuolesta isohkon tai muodokkaan. Tästä syystä sopivia housuja on vaikea löytää. Suomessa on paljon meitä ”persjalkaisia”, joten en paini ongelmani kanssa onneksi aivan yksin!

Testihousujeni kooksi valikoin M. Ensi kertaa housut tuntuivat kireältä päällä, etenkin takapuolen ja reisien kohdalta. Vyötärö oli sen sijaan väljähkö. Onneksi housuissa on kuitenkin vyölenkit, joten se ei olisi suurikaan ongelma. Hyvä kiristys lahkeissa mahdollisti sopivan mitoituksen jalkoihini. Lahkeet eivät olleet missään nimessä häiritsevän pitkät. Puristus takaosiossa sen sijaan mietitytti. Materiaalitietämystä minulta löytyy monelta vuodelta, joten tiesin stretchin antavan sisäänajon jälkeen periksi. Päätin antaa näille siis mahdollisuuden.

Itse käytössä

Kettulogollisilla housuilla olen verhoillut uskollisesti jalkani viimeiset vuodet. Talvivaellus Kaldoaiviin läheni ja tiesin siellä olosuhteiden olevan haastavat, jopa äärimmäiset. Tästä syystä pitkään mietin Anarien luotettavuutta. Kettulogohousuni ovat aina olleet koko mustia. Sain Erätukulta toiveideni mukaiset oranssit Anarit testiin. Ajattelin, että saanpahan ainakin värikkäämpiä kuvia, jos ei muuta!

Sisäänajo koiralenkeillä oli tehnyt tehtävänsä. Anarit eivät enää puristaneet, vaan tuntuivat hyviltä – jopa miellyttäviltä. Sen sijaan reisien etuosiin sijoitetut taskut olivat edelleen kovin ahtaat. Myös näiden taskujen sijoittelu mietitytti. Taskut eivät ole kovin tilavat, joten päätin ettei taskuissa tulisi olemaan mitään ylimääräistä. Kartta ja kompassi korkeintaan. No tämä ratkaisu palveli tulevaa hiihtourakkaa!

Materiaali on joustavaa ja kevyttä päällä. Samalla se tuntuu kuitenkin suojaavalta ja muistuttaa paljon softshell-housua. Aikaisemmissa ykkösretkeilyhousuissa on stretchin lisäksi ollut puuvillaa, mikä on lisännyt hengittävyyttä ja käyttömukavuutta, mutta samalla tämä yhdistelmä on ollut heikko märissä oloissa. Puuvillasekoitteet menettävät iän, käytön ja pesukertojen jälkeen istuvuuttaan ja ”ryhtiään”. Näitä housuja olen muutaman kerran pessyt neljässäkympissä enkä ole vielä huomannut mitään negatiivista vaikutusta.

Hiihtovaelluksen aikana Anarit tuntuivat juuri sopivilta materiaalin suhteen. Pitävät kohtuullisen hyvin tuulta, hengittävät, ovat mukavat liikkua eivätkä päästä heti kosteutta lävitse. Kerrassaan ideaali kombo hiihtovaelluksille!

Lämpötilan lauhtuessa kovimmissa nousuissa olisin kaivannut tuuletusaukkoja reisiin, josta ruumiinlämpö olisi päässyt tehokkaasti haihtumaan. Näitä ei housuissa ole, mutta sepalus avoinna hiihtäminen ajaa osittain saman asian. Onneksi syvällä kairassa ei muita kulkijoita tule vastaan! Viikon mittainen hiihtovaellus Kaldoaivissa osoitti, että Anarit ovat aivan erinomaiset housut etenkin hiihtämiseen. Istuvuus parani päivä päivältä ja housut pitivät minut kuivina yllättävissäkin tilanteissa. Lämpimänä kesäpäivänä housu voisi olla turhankin tuhti. Sitä täytynee testata ensi kesänä, mikäli kuumia ilmoja taas tänne saadaan!

Yhteenveto

Housut ovat olleet minulla tätä kirjoittaessa noin kaksi kuukautta. Tänä aikana Anarit ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen ja olen jopa luopunut kokonaan kettulogoisista. Se kertoo paljon Anarin laadusta sekä käyttömukavuudesta! Anar Ruossa on varmasti tämän hetken markkinoiden parhaita hinta- laatu-suhteeltaan, hinta alle 70€.

Pöksyt saavat minulta paljon kehuja ja vain vähän moitittavaa. Erätukulle iso kiitos ja en voi muuta kuin suositella näitä housuja kaikille ulkoiluihmisille. Erätukku myöntää housuille myös 24kk takuun! Kyseistä mallia löytyy naisille sekä miehille lukuisissa kokoluokissa sekä muutamassa eri värityksessä.

Housuja saa myös näinkin tummalla värityksellä.

Anar Ruossaan pääset tutustumaan lisää täältä https://eratukku.fi/

Plussat

+ Mukavuus
+ Erinomainen hinta-laatu-suhde!
+ Istuvuus
+ Lahkeiden kiristys
+ Säänkesto

Miinukset

– Tuuletusaukkojen puuttuminen
– Reisitaskujen ahtaus ja sijoittelu
– Vaatii hieman sisäänajoa

Materiaalit
57 % polyamidi, 35 % polyester, 8 % spandex

Yleisarvosana

4/5 – Ulkoilmamiehet suosittelee!

EI KOMMENTTEJA

Leave a Reply