Sytytin nuotion ensimmäistä kertaa tuluksilla

Vaellusvideoita, retkiruokaa ja asiaa varusteista - tilaa Ulkoilmamiesten YouTube-kanava!

Hyvissä olosuhteissa tulukset ovat suhteellisen helppo tapa sytyttää nuotio. Kipinöiden hakkaaminen ja huolellinen valmistelu onkin helpointa harjoitella tyynessä säässä, niin temppu onnistuu tarvittaessa myös kovempien haasteiden ympäröimänä.

Itse ostin tulukset jo aikapäiviä sitten, mutta koitin tosissani sytyttää niillä nuotion vasta viimeisimmällä metsäreissulla.

Onnistumisen tunne oli käsin kosketeltava, kun loimu leihahti ja sain puurovedet kiehumaan ilman keinotekoisia apuvälin

Näillä ohjeilla voit lähteä itsekin työstämään tulustaitojasi. Tarvitset vain tulukset ja kuivaa puuta, sekä vähän kärsivällisyyttä huolelliseen valmisteluun. Tässä ei kannata oikoa mutkia!

Pikaohjeet nuotion sytyttämiseen tuluksilla

Suurempi kaarnanpala toimii esimerkiksi hyvänä alustana, johon tulta voi lähteä rakentamaan. Kipinät on helpompi iskeä alustan päälle ja orastava liekki siirtää vasta myöhemmin nuotiopaikalle. Näin pääset helpommin tuulelta suojaan, eikä tarvitse kyyristellä hankalassa asennossa nuotion päällä.

  1. Tee normaalisti pieniä puutikkuja sekä kiehisiä ja varaa viereen tuohta, kuivaa heinää tai muuta helposti syttyvää, ilmavaa materiaalia.
  2. Vuole kaarnan päälle puusta puukon hamarapuolella pientä jauhoa, joka ottaa helposti kipinän vastaan. Aseta sen jälkeen magnesiumtikku kaarnapalaa vasten ja iske siihen reippaasti kipinää niin ikään puukon hamaraa käyttäen.
  3. Kuivasta puusta irrotettu muru alkaa kyteä melko helposti. Lisää heti kipinän tartuttua tuohta tai heinää, jonka pitäisi myös leimahtaa. Puhalla tarvittaessa varovasti.
  4. Tästä eteenpäin touhu onkin hyvin tuttua nuotion rakentelua. Lisää kiehisiä, siirrä koko komeus kaarnan päällä nuotiopaikalle ja ala kasata itsellesi loistavaa nuotioa!

Katso videolta, kun tulukset osoittautuivat toimivaksi ratkaisuksi Evon tyynessä aamussa: https://youtu.be/aWV3tND5RU8

Leave a Reply