Vaellusvideoita, retkiruokaa ja asiaa varusteista - tilaa Ulkoilmamiesten YouTube-kanava!

Teltta on varmaankin se yleisin tapa yöpyä luonnon helmassa. Erilaisia telttoja löytyy kuitenkin vaikka kuinka paljon ja niiden hinnat vaihtelevat parista kympistä yli tuhanteen euroon. Budjettiretkeilijänä ostin sen halvimman mahdollisen teltan, joka tällä kertaa maksoi täydet 14,95 euroa.

Kyseinen kahden hengen kupoliteltta on tyypillinen festariteltta – siis sellainen, joka ostetaan hätäisesti yöpymistarpeen yllättäessä ja heitetään viikonlopun jälkeen roskikseen. Vastaavia telttoja saa usealle eri merkille brändättynä lähes mistä tahansa tavaratalosta.

Tämä yksilö pääsi poikkeuksellisesti mukaan Evon retkeilyalueelle ja tarkemmin sanottuna Niemisjärven kierrokselle. Yöpymispaikka löytyi lopulta loistavalla näköalalla varustettuna aivan Niemisjärven rannasta.

Valmistelu

Teltan kokoamiseen menee ihannetilanteessa vain pari minuuttia. Kangas pingotetaan kupolin muotoon kahden tukikaaren avulla ja tarvittaessa kulmat isketään maahan mukana tulevien vaarnojen avulla. Tyyni ilta vaikutti onneksi lupaavalta ja tyydyin vain jättämään teltan irralleen.

Urakka oli hetkessä ohi ja pääsin kaikessa rauhassa ihmettelemään vierestä, kun Jyri mittaili sopivaa korkeutta riippumaton sitomiselle ja Eero suunnitteli kevytlaavun optimaalista toteutusta.

Nopea kasaus on ehdoton plussa väsynyttä matkaajaa ajatellen.

Nukkuminen

Nukkumaanmenoajan koittaessa kömmin tyytyväisenä telttaani ja vedin vetoketjun kiinni. Oviaukossa on hyttysverkko, mutta jostain kumman syystä päädyin sulkemaan myös umpinaisen kankaan. Se osoittautui pieneksi virheeksi.

Yö sujui mukavasti, mutta herätessäni mielessä pyöri vain yksi englanninkielinen sana: moist.

Katossa oleva ilmanvaihtoaukko on nimittäin pelkkä vitsi, kun 90-kiloinen ulkoilmamies puhisee ja pieree muutaman tunnin makuupussiin kääriytyneenä. Yksikerroksinen halpisteltta ei arvatenkaan siirrä kostettua ja sisäseinistä suorastaan tippui pisaroita, jos telttaa erehtyi heilauttamaan varomattomasti. Ulkopuoli tosin oli pysynyt kiitettävän kuivana.

Teltan pohja on noin kaksi metriä kanttiinsa, mutta seinät lähtevät kaareutumaan voimakkaasti heti maanrajasta alkaen. Jouduin siis nukkumaan kulmittain ja varpaat hipoivat kuitenkin telttakangasta.

Arvio

Viisitoista euroa maksavalta teltalta ei voi odottaakaan liikoja. Se olisi suorastaan julkeaa ja hävytöntä. Hintaansa nähden teltta siis palveli varsin mainiosti ja aion yöpyä siinä toistekin. Kesäkaudella se toimii asiallisena suojana tuulta, hyttysiä ja maan kosteutta vastaan. Kovaa sadetta se ei kestä, mutta pieni tihku pysähtynee kankaaseen ihan mallikkaasti.

Hankalin koitos oli teltan pakkaaminen takaisin kantopussiin. Kankaan taittelu oikeita linjoja pitkin voi kuulostaa liiankin helpolta, mutta ulkoilmassa siihen tuhrautuu helposti muutama ylimääräinen minuutti. Pienikin tuulenvire tarttuu kiinni purjeeseen ja riepottelee liukkaasta kankaasta vähintään yhden sauman pois paikoiltaan.

Sain kuitenkin kaikki tarvittavat osat takaisin pussukkaan, jossa kupoli odottaa jo innolla seuraavaa seikkailuaan.

Plussat

  • Halpa
  • Nopea pystyttää
  • Helppo kuljettaa
  • Hyttysverkko oviaukossa

Miinukset

  • Ilmanvaihto
  • Huonon sään kestäminen
  • Eteis- / säilytystilan puute

Loppusanat

Halpa teltta on halpa teltta. Se tarjoaa nopean suojan nukkumiseen, kunhan säätila on suotuisa.

Leave a Reply