Vaellusvideoita, retkiruokaa ja asiaa varusteista - tilaa Ulkoilmamiesten YouTube-kanava!

Karabiini eli palohaka on yleispätevä retkivaruste, joka monesti vain roikkuu jossain lenkissä mukana ilman sen suurempia suunnitelmia käyttötarkoituksesta. Ostin itse nipun halpoja, mutta sitäkin hienomman värisiä hakoja lähinnä vain sen takia, että niitä kuuluu omistaa.

Laitoin heti muutaman kappaleen rinkkaan kiinni, enkä ajatellut asiaa sen enempää. Parin sattuman kautta minusta kuitenkin kuoriutui varsinainen palohakafanaatikko.

Pieni varuste, iso apu

Koin valaistumisen karabiinien suhteen patikoidessani neljän päivän ajan Evolla. Alkusysäys tuli siitä, kun ensimmäiselle leiripaikalle saapumisen jälkeen huomasin tuliterän juomarakon vuotaneen puolet sisuksistaan rinkkani sisään.

Huomasin juomarakon vuotaneen puolet sisuksistaan rinkkani sisään

Harmitus alkoi hippasen verran hiipiä hipiään, koska vaihtovaatteet olivat varsin kiitettävästi imeneet liemet itseensä. Onneksi vaatteidenvaihdolle ei ollut ihan akuuttia tarvetta ja sain ne hyvin kuivatettua illan aikana tulilla istuskellessa.

Vuodon syyksi paljastui onneksi vain huonosti kiristetty letkun kiinnitys, mutta en halunnut saman reissun aikana ottaa enää riskiä.

Pienen pähkäilyn jälkeen rakolle löytyi uusi paikka rinkan kyljestä karabiinin varassa. Voin jo tällä kokemuksella vannoa, ettei paluuta entiseen tule ihan heti olemaan.

Pieni, kevyt ja todella kätevä varuste

Riippuu mistä roikkuu

Palohakoja löytyy eri kokoisina, värisinä ja lujuisina. Perusajatuksena on kuitenkin se, että niitä käytetään milloin minkäkinlaisten tavaroiden ripustamiseen.

Omat hakani ovat niin kevyitä halpisversioita, että ne soveltuvat vain pienten esineiden kavereiksi, mutta järeämmät versiot toimivat hienosti vaikka riippumaton kiinnitykseenkin.

Siinä on kippoa, kuppia ja muuta astiaa ripustettu karabiineilla rinkan kylkeen.

Evolla innostuin kuitenkin koittamaan muutamaa mahdollisuutta ja innostuin välittömästi. Tässä muutama käytännöllinen ja hyväksi havaittu ripustusvinkki:

 1. Taukokenkien pakkaaminen
  Mahdollisen haisevat ja hikiset taukokengät on kiva tuulettaa rinkan ulkopuolella, eivätkä ne silloin syö turhaan pakkaustilaa muilta välineiltä. Monissa kengissä löytyy vähintäänkin kantapäästä lenkit, joista ne on helppo ripustaa karabiinilla kulkemaan.
 2. Nesteiden kuljetus
  Jos mikä tahansa vesiastia kulkee muun varustuksen ulkopuolella, ei se pääse vuotaessaan tekemään suurta vahinkoa. Samalla se on helposti käyttö- ja täyttövalmiina.
 3. Lyhdyn ripustaminen
  Ostin hiljattain pienen retkilyhdyn tuomaan lisävaloa iltapuhteisiin. Lyhtyä voi pitää toki maassakin, mutta teltan tai laavun katossa se valaisee aina paremmin ja laajemmin.
 4. Kahvipannun säilytys
  Lähdetään ensinnäkin siitä tosiasiasta, että kahvi kuuluu keittää pannussa, eikä liuottaa muruina veden sekaan. Pannu vie kuitenkin oman tilansa ja oikeaoppisesti keitettynä sen pinta on jo muutaman käyttökerran jälkeen musta ja nokinen. Keittoastiaa ei tarvitse tunkea reppuun tahraamaan muita vermeitä ja kolina toimii lisäksi hyvänä villipetojen karkoitteena.

3 KOMMENTIT

  • No mutta lämmin kiitos! Hyvä jos täältä löytyy oikeesti hyödyllisiäkin juttuja. Mukavia retkiä sullekin!

   – Mikko

 1. Minulla on vakiona karabiini rinkan yläosan kantokahvassa. Ei tarvitse aina laskea rinkkaa maahan. Yösäilytyksessä rinkka roikkuu hammokin puussaolevissa naruissa sadepussissaan.

Leave a Reply