Matkaluistelua Vesijärven jäällä

Matkaluistelun perusidea on melko simppeli: luistellaan luonnonjäillä paikasta A paikkaan B ja todennäköisesti vielä takaisin.

Jos aiemmat luistelukokemukset ovat jääneet lähinnä yläasteen liikuntatunteihin ja pihalätkän pelaamiseen, niin matkaluistelu voi tuntua ajatuksenakin vähän vieraalta. Kyseessä on kuitenkin ihan rehti ja mutkaton ulkoilumuoto, joten päädyimme ottamaan asiasta selvää.

Mistä näitä luistelijoita oikein tulee?

Joko matkaluistelu on yleistynyt räjähdysmäisesti kuluvan talven aikana tai sitten ulkoilmamiehet ovat auttamatta aikaana jäljessä. Lahden alueella laji on ainakin näkynyt lukuisina some-päivityksinä ja Vesijärven jäälle ilmestyneenä, kiemurtelevana ratana.

Epäilykset matkaluistelun suosiosta vahvistuivat, kun käänsimme sunnuntai-iltapäivänä Passatin nokan radan toisessa päädyssä olevalle parkkipaikalle.

Alue oli täynnä autoja ja ihmisiä parveili luistinten kanssa joka puolella. Onneksi radalla on pituutta useamman kilometrin verran, joten ujoina ulkoilijoinakin uskaltauidimme laittamaan hokkarit jalkaan ja suuntamaan kohti jäätä.

Uteliaiden ensikertalaisten lisäksi jääradalle oli selvästi saapunut myös kokeneempia aktiivikuntoilijoita, jotka paahtoivat reittiä ihan tosissaan päästä päähän nopeammin kuin itse sain edes kiristettyä luistinten nauhoja.

Laji sopii siis ihan kaikentasoisille harrastajille.

Lahtelaisena on vielä pakko kehaista kotikylämme puitteiden erinomaisuutta: autolla pääsee suoraan radan viereen, parkkipaikka on ilmainen ja rannan tuntumassa kulkeva luistelurata ohittaa lukuisat satamakahvilat, joista leijalee korvapuustien tuoksua jäälle saakka.

Kivaa, erilaista ja tarvittaessa haastavaa

Olemukseltaan matkaluistelu asettuu ehkä johonkin hiihdon ja kävelyn välimaastoon. Tasaisella jäällä voi potkia vauhtia ihan hiljakseen tai lykkiä sauvojen avulla itsensä melkoiseen kiitoon. Sauvoista saa lisäksi mukavaa lisätukea ja samalla näyttää heti astetta tai paria ammattimaisemmalta.

Älä siis hätäile, vaikka hokkarit olisivatkin viettäneet viime vuodet ylähyllylle säilöttyinä. Voin kokemuksesta kertoa, että olo rentoutuu nopeasti ja tasapainottelun keskellä ehtii jo nauttiakin menosta. Rata vie mennessään eikä ajan ja matkan kulumista tule juurikaan mietittyä.

Lajiin tutustuminen on helppoa ja sille kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus. Tavalliset hokkarit riittävät alkuun ainakin testimielessä, mutta totisemman harrastajan kannattaa harkita jo kunnollisia retkiluistimia. Sauvat voi napata mukaan ihan omien mieltymysten ja fiiliksen mukaan, mutta suurempia varustehankitoja ei tarvitse tehdä.

Jatko on vain omasta innosta kiinni.

Ensimmäisen testikerran perusteella matkaluistelu onkin siitä mukavaa, että laji sopii yhtä hyvin rennoksi aamu-ulkoiluksi ennen pullakahvia tai nivelystävälliseksi, mutta tehokkaaksi vaihtoehdoksi lenkkeilylle.

Lopuksi vielä pieni mainostus uusia talvivaatteita tarvitseville:
Tilaa Haltin uutiskirje ja saat -20% alennuksen verkkokauppaan

 

EI KOMMENTTEJA

Leave a Reply