Vaellusvideoita, retkiruokaa ja asiaa varusteista - tilaa Ulkoilmamiesten YouTube-kanava!

Lappi häämöttää horisontissa. Karut, mutta kauniit erämaat vailla vertaa. Jos annat Lapille pikkusormen, niin se vie koko käden. Näin kävi myös allekirjoittaneelle Ulkoilmamiehelle. Sinne on päästävä aina uudestaan ja uudestaan.

Tällä kertaa suunta on kohti Lemmenjoella sijaitsevaa Lapin Kullankaivajain Liiton jäsenvaltausta – Karuojaa.

Kyse on siis kullankaivuusta ja kultakuume alkaakin olemaan kova. Järjestyksessä neljäs vuosi koittaa kun lapio iskeytyy Lemmenjoen kiviseen maastoon kullan perässä. Edessä juhannusviikko täynnä elämyksiä, kokemuksia, kovaa työtä lapion varressa ja hyttysten ravitsemista.

Meillä tämä menee elämysmatkailusta ja jollain kieroutuneella tavalla rentoutumisesta – rikastumaan ei pääse.

Paikallinen kullankaivaja Jukka Kela kertoi varsin ytimekkäästi mitä kullankaivuu oikeasti on – maanpesua lapiolla. Hakun ja lapion avulla poraudutaan kiviseen maastoon ja erotellaan isot kivet maa-aineksesta pois (nekin pestään). Maa-aines lapioidaan ränniin johon on johdettu virtaava vesi. Vesi erottelee jalometallit maa-aineksesta ja painovoima hoitaa loput. Kullan tiheys on 19,3 kertaa veden tiheys, joten rännityksen aikana kulta ei kulje veden matkassa, vaan painuu pohjaan ja jää rännissä oleviin mattoihin ja rihloihin paikoilleen.

Illan päätteeksi matot ja rihlat tyhjennetään ja kaikki mitä sieltä irtoaa käsitellään vaskoolilla. Lopputulos vaskoolin pohjalla on (toivottavasti) yli 23 karaattista kultaa. Lyhyen reissun aikana kannattaa vaskoolilla käydä ränni läpi aina päivän päätteeksi, koska siitä saa arvokasta tietoa siitä, että kaivaako oikeasta paikkaa vai ei.

Kova työ palkitaan Lemmenjoella. Kultaa löytää ennen pitkää vaikka kaivaisi soppakauhalla maata, mutta jos lapiolla ja hakulla käsittelee 1-2 kuutiota maa-ainesta päivässä, niin todennäköisyydet ovat huipussa. Pitää tosin tietää mistä kaivaa ja vähän osata lukea maaperää, niin kultahiekkaa tulee tasaisesti. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Ripaus tuuria tarvitaan aina matkaan. Ikinä ei tiedä milloin se iso hippu osuu kohdalle. Paikallinen legenda kertoo, että kun oikein iso kultahippu osuu kohdalle, niin sitten pitää tilata pitsat helikopterilla valtaukselle.

Tässä esimakua tulevasta reissusta Lemmenjoelle. Juhannuksen jälkeen sitten enemmän juttua miten reissu meni.

 

Lisätietoja:
http://www.kullankaivajat.fi/
http://www.kultahippu.fi/
http://www.eramaankulta.fi/

Leave a Reply