Vaellusvideoita, retkiruokaa ja asiaa varusteista - tilaa Ulkoilmamiesten YouTube-kanava!

Jauhelihasta kuuluu tehdä joko kastike tai lihapullia, ei mitään muuta. Olin siis aika hämilläni, kun kuulin ensimmäistä kertaa kuivatusta jauhelihasta.

Bongasin kyseisen reseptin loistavalta Bonfire Appetitin sivulta ja päätin yllättää toiset ulkoilmamiehet tekemällä koe-erän Lapakiston reissulle.

Raaka-aineeksi valikoitui Lidlistä haettu rotukarjan 10 % jauheliha. Ohjeessa neuvottiin käyttämään mahdollisimman vähärasvaista lihaa, joten hifistely oli ainakin osittain perusteltua.

Pyöräytin rotukarjan nopeasti pannulla ja laitoin hetkeksi paperin päälle kuivahtamaan. Uuni oli sillä välin lämmennyt 50 asteeseen ja kaikki oli valmiina lopullista kuivatusta varten.

Lihat pellille, pelti uuniin ja luukku hieman raolleen ilmanvaihtoa varten. Puinen talouspaperiteline toimi hyvänä kiilana pitämässä luukkua auki.

Reilut kolme tuntia riitti tekemään lihasta jo mukavan rapsakkaa ja kevyttä. Tuoreena 400g painanut liha kutistui lähes kolmannekseen ja lopullinen paino oli vain reilut 140 grammaa. Tavaraa kannattaa kuitenkin käännellä pariin kertaa kuivatuksen aikana tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Testierä jäi turhan vähäsuolaiseksi, mutta muuten resepti tuntui toimivan. Ainakaan pienen patikoinnin jälkeen kuivatusta lihasta ei erottanut mitään hienoistuneita vivahteita ja rotukarjaan panostaminen osoittautui täysin turhaksi.

Kuivattua jauhelihaa Lapakiston kierroksella

 

Uusi tilaisuus ohjeen kokeilemiseen tarjoutui ennen Evolle lähtöä. Ensimmäisestä kerrasta oppineena ostin halvinta vähärasvaista jauhelihaa eli 9,5 % sikanautaa. Lisäksi laitoin reilusti enemmän suolaa ja testasin vielä maun ennen lähtöä.

Tällä kertaa kaikki meni aika lailla nappiin ja murenat tekivät hyvin kauppansa. Kokonaisuuden kruunasi jauhelihan sekaan ripoteltu yrttimauste, joka elävöitti kokonaisuutta miellyttävästi.

Oikein valmistettuna kuivattu jauheliha on hyvää naposteltavaa, mutta lisäksi sitä voi käyttää vaikka valmiin pussiruoan piristämiseen. Riittävä proteiininsaanti on helppo varmistaa metsässäkin ja sopivilla mausteista jauhelihaan saa loputtomasti vaihtelua.

Ulkoilmamiesten vinkit:

  • Älä hifistele laatulihalla, kuivatuksen jälkeen makuerot ovat pieniä
  • Käytä reippaasti suolaa ja testaa maku
  • Yrttimauste tuo mukavan twistin, jos jauhelihan napostelee paljaaltaan

Leave a Reply