Kosintamatka Haltille, osa 2

Missasitko ensimmäisen osan? Kosintamatka Haltille, osa 1

Kosintamatkani toisessa osiossa avaan hieman enemmän tuntemuksia sekä meininkejä reissusta ja siitä, miten se vaikutti meidän elämäämme. Ensimmäinen postaus oli tyypillisempi reissukertomus. Reittiselostukset, pakkauslistat, yms. perinteiset turinoinnit jäävät hautumaan ensimmäiseen osioon ja nyt pureudutaan filosofisemmalla otteella seuraaviin aiheisiin. Miten saada houkuteltua puoliso mukaan vaelluksille? Miten toimia reissuilla toisen kanssa? Miten tämä kaikki vaikuttaa jatkoon? Mikäli juuri sinä pohdit näitä kysymyksiä, niin suosittelen jatkamaan lukemista!

Lapinkuume iskee

Puhelin on mykkä. 4G on vaihtunut 3G yhteyteen jo ajat sitten. Vähitellen siirrytään Edgelle, kunnes netti katoaa kokonaan. Seuraavaksi kenttäpalkit putoavat yksi kerrallaan pois. Lopputulos: Ei yhteyttä. Mielen valtaa vapaus. Kukaan ei tavoita eikä häiritse. Ulkona vallitsee avaruus ja karu luonto. Ei kuulu kaupungin melskeet eikä ympäristöstä kuulu muutakaan hälinää – ei edes tuule. Luonto on hiljaa. Edessä on vain autiota kiveliötä monen peninkulman verran.

Vapaus, kiireettömyys ja stressivapaa ympäristö. Nämä ovat niitä tekijöitä mihin moni ihastuu ja lopulta jää koukkuun. Iskee kuume, lapinkuume. Näin on käynyt minulle ja niin on käynyt sadoilla (tai tuhansille) muillekin suomalaisille. Niin kävi myös puolisolleni!

Miten tämä kuumetila vaikuttaa itse elämään tai arkeen? Mikäli kyseessä on perheen yhteinen sairaus, niin kummasti yhteinen talous alkaa vierimään kohti eräliikkeitä. Uudet vaatekerrat ja retkeilyvarusteet menevät monen muun hankinnan edelle.

Ennen tutkin kotona yksikseni karttoja sekä kartoitin mahdollisia uusia reissukohteita. Nykyään teemme sitä yhdessä. Mietitään mihin seuraavaksi ja milloin. Voidaanko olla viikko? Saataisiinko kuitenkin samaan aikaan kaksi viikkoa lomaa? Miten olisi kuukausi erämaassa?

Seuraavan yhteisen reissun suunnittelu alkoi itse asiassa jo Käsivarren reissullamme. Siitä tiesin heti, että nyt on tosi kyseessä. Kyllä jokainen kulkija tietää, että hyvässä reissussa alkaa suunnittelemaan jo seuraavaa! Monena iltana ollaan mietitty miten mahtavaa olisi palata tunnelmalliseen Kopmajoen autiotupaan. Mietitty jopa muuttamista Lappiin…

Aloita pehmeästi

Miten tähän on päädytty? Tiedät hyvin, että lähteminen on vaikeinta. Lumipallon lähtiessä vierimään, niin sitä ei tarvitse erikseen työntää. Antaa pyöriä vaan! Mikäli siis haaveilet saavasi puolisostasi tai ystävästäsi uuden reissukaverin, niin tärkeintä on aloittaa. Menkää ulos ja viettäkää aikaa siellä. Suosittelen aloittamaan kuitenkin pehmeästi ja varmasti. Älä tapa orastavaa fiilistä heti! Pienin askelin kohti suurempaa.

Tietysti hyvä meikän on huudella asiasta. Olimme viettäneet yhden yön tutussa ja turvallisessa maastossa, Repovedellä, ennen kuin aloitimmekin Haltille nousun Norjan puolelta täyspakkaukset selässä ilman polkuja tai GPS-laitteita… Jostain on kuitenkin aina aloitettava!

Liikkukaa myös riittävän hitaasti. Kokemattomamman ehdoilla. Muista myös pitää riittävän usein taukoja. Ensikertalaiselta usein unohtuu nesteytys ja riittävä energian saanti kulkiessa. Pidä huoli, että nestettä ja evästä riittää. Tarjoa usein. Etenkin nestettä on juotava usein. Jos tuntee janoa, niin on jo liian myöhäistä. Kokeneempi ottanee huoltohommista vastuun!

Meillä Haltille nousu Norjan puolelta osoittautua haastavaksi. Raskaat rinkat, huono näkyvyys ja pitkä ajomatka kävivät voimille. Keskiyön taitettuamme aloin tuntemaan suurta väsymystä fyysisesti. Minä, joka olen kuitenkin testatusti ihan ok kunnossa. Mietin siinä sitten, että mitenhän tuo minua huomattavasti kevyempi puolisoni jaksaa… Huomasi, että hän oli aivan loppu. Sitkeästi kuitenkin laittoi jalkaa toisen eteen eikä edes valittanut. Päivän (tai yön) päätteeksi ruoka-astioiden äärellä naurettiinkin yhdessä jo tälle ensimmäisen päivän seikkailulle. Ensimmäisen päivän, jonka piti olla helppo!

Kova suoritus ensikertalaiselta. Olen saanut siis täydellisen retkikumppanin itselleni.

Erakkona vai yhdessä?

Olen aina viihtynyt yksin vaelluksilla. Olen myös tehnyt suurimman osan vaelluksistani yksin. Miksi? Ehkä syy on ollut siinä, että voi keskittyä vain itseensä eikä tarvitse huolehtia toisesta. Yksin ollessa kukaan ei valita märistä kengistä, loputtomasta jängästä, rakoista, rakasta tai räkästä.

Viihdyn erämaassa itsekseni omien ajatusteni kanssa. Osaan myös olla itsekseni. Ymmärrän, kaikki eivät osaa olla vailla seuraa. Suosittelen kuitenkin kaikkia kokeilemaan! Antaa yllättävän paljon ja aina oppii itsestään uusia puolia. Toki nuori Lapinkoirani on ollut muutamilla reissuillani seuranani. Hän ei valita eikä hyydy mistään koskaan. Aina valmiina häntä heiluen kohti uusia seikkailuja.

Yksin ollessa ei vastuut paina. Tiedän rajani ja olen usein myös vetänyt itseni aivan piippuun fyysisesti. Nautin siitä uupumuksen tunteesta! Henkisesti tietysti vaatii paljon kykyä ajatella aina positiivisesti, ettei ongelmien kohdatessa kasetti murene. Ehkä itsekästä ajatella, mutta helpommalla usein pääsee yksin. Toki yksin erämaassa liikuttaessa riski kasvavat ja evakuointi onnettomuuden kohdalla voi olla lähes mahdotonta.

Mikä minua, erakkoluonnetta, sitten on opettanut meidän ensimmäinen yhteinen pidempi reissu? Tunteiden, kokemusten ja elämysten jakaminen toisen kanssa on huomattavasti siistimpää, kuin yksin fiilistellä reissuja. Pitkän päivän päätteeksi päivää on mukava kelailla yhdessä lämpimässä autiotuvassa. Ollaan myös fiilistelty kuvia ja sattumuksia tuolta reissulta lukuisia iltoja ihan kotosalla. Yhdessä kokeminen on usein voimakkaampaa.

 

Suunnitelmat ja varustus

Suunnitelkaa ensimmäiset reissut heti alkaen yhdessä. Minne mennä ja milloin. Toki kokeneempi eräkettu tekee itse reittisuunnitelman ja kertoo miten edetä ja millä aikataululla. Edetkää aina kokemattomamman vauhdilla sekä ehdoilla. Kiirettä ei saa olla ja suorittaminen pitää jättää kotiin sekä arkeen.

Varustautua kannattaa myös riittävästi. Ensimmäisille reissuille ei toki tarvitse kaikkia hienoimpia eräkamppeita, mutta perusteet on oltava kunnossa. Kunnollinen sään kestävä takki, hyvin istuva rinkka ja sopiva (lämmin!) makuupussi. Kunnolliset ja sisäänajetut kengät ovat myös aika olennainen osa onnistunutta reissua.

 

Laadukkaaseen aluskerrastoon kannattaa myös sijoittaa heti alkuun. Puuvillaiset tai heikkolaatuiset tekniset kerrastot kastuvat helposti eivät pidä lämpöä kovinkaan hyvin. Laadukas merinovillakerrasto tuottaa iloa ja lämpöä pitkään. Toimii myös arkisessa ulkoilussa loistavasti. Kyseinen materiaali ei myöskään ala haista kaatopaikalta ensimmäisen etapin jälkeen!

Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Lainaa tai osta käytettynä. Käytettyä laatukamaa pyörii nykyään paljon ja saatavuus on hyvää. Netti on nykyään täynnä nettikirppiksiä sekä Facesta löytyy myös loistavia erähenkisiä osto-/myyntialustoja.

Herrasmies tai herrasnainen, eli se kokeneempi, ottaa myös suurimman osan kantoon yhteisistä kamoista. Pidä noviisin rinkka kevyenä. Helpota hänen kulkuaan ja tarjoa elämyksiä!

Ota huomioon ensikertalaisen kanssa liikuttaessa:

  • Älä kiirehdi
  • Tehkää kaikki kokemattomamman ehdoilla
  • Opeta perustaidot ennen reissua sekä reissulla
  • Perusvarustus kuntoon
  • Huolehdi nesteestä ja energiasta
  • Nauttikaa!

Nautinnollisia yhteisiä ensimmäisiä kilometrejä,
Mestari Turkia

EI KOMMENTTEJA

Leave a Reply