Kenkätesti: Salomon Speedcross Pro

Paatuneena välineurheilijana kävin ostamassa itselleni asiaankuuluvat kengät polkujuoksua varten. Peruslenkkarillakin pääsee toki mukavasti alkuun, mutta varsinkin pito on ihan eri luokkaa kuvioidummalla pohjalla.

Kyseessä on siis jo ihan turvallisuussyykin. Tai niin ainakin koitin asiaa itselleni perustella kaupan kassalla seistessä.

Ennen varsinaisen arvion alkua on vielä syytä huomauttaa, että en ole kokenut polkujuoksija tai kenkäasiantuntija, vaan täysi noviisi. Teksti on ihan vaan rehellistä aloittelijan fiilistelyä ilman vertailupohjaa muista polkujuoksukengistä.

MAASTOkenkä

Pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyin Salomonin Speedcross Pro -malliin, jonka sain tingittyä ihan kohtuullisen hintaan. Speedcross-sarjan malleja on kehuttu paljon netissä ja myyjäkin suositteli vielä samaista kenkää, joten päätös oli valmiina.

Pohjan nappulat ovat 6mm pitkät eli ilmeisesti todella tuhdit. Ensimmäinen lenkki Lapakistossa ainakin sujui näillä monstereilla todella vaivattomasti ja pito oli loistava joka alustalla. Vastaan tuli kuitenkin tavallisen polun lisäksi hiekkateitä, juurakoita, mutaa, kalliota ja pitkospuitakin.

Sileämpi lenkkari olisi alkanut lipsua viimeistään jyrkissä mäissä, mutta Speedcrossin slugit pureutuivat napakasti maaperään ja kuljettivat varmasti sekä nousuissa että laskuissa.

Jo myyjän kanssa juttelun jälkeen oli selvää, että näillä kengillä ei todellakaan juosta asfalttilenkkejä. Speedcross Pro on rehellinen maastokenkä ja vielä suhteellisen rankka semmoinen. Odotan innolla tosin talvikautta, kun pohjan aggressiivista kuviointia pääsee testaamaan lumista pintaa vasten.

salomon_speedcross_pro-sivukuva
Kuuden millin slugit pohjassa eivät jätä paljoa arvailujen varaan. Pito on yksinkertaisen loistava.

Kengän droppi eli kantapään ja varpaiden välinen korkeusero on 11mm, joka ainakin itselleni tuntui ihan luontevalta juosta. Vertailun vuoksi olisi tietty kiva koittaa tasaisempaakin kenkää, mutta aloittelijan jalkaan tämmöinen popo tuntui ainakin alusta saakka hyvältä.

Plussaa tulee myös nauhoista, jotka kiristetään yksinkertaisella vetosysteemillä, eikä mahdollisesti aukeavista solmuista tarvitse huolehtia. Päädyt menevät myös näppärästi piiloon kengän läpässä olevaan taskuun, mikä on todella hyvä yksityiskohta. Risukkoisessa ympäristössä saattaa muuten helposti jäädä kiinni kaikista ylimääräisistä lenkeistä.

Loppusanat

Asfaltilla olen käyttänyt pronaatiotuettua mallia, mutta maastokengät tuppaavat ilmeisesti olemaan aina neutraaleita. Meininki tuntui ainakin koko lenkin ajan varsin hyvältä, joten luotan kengän sopivuuteen.

Ensimmäisten juoksukilometrien jälkeen en ole oikeastaan keksinyt mitään pahaa sanottavaa, joten vaihtoa tuskin tarvitsee miettiä ihan lähitulevaisuudessa. Halusinkin varman ja helposti lähestyttävän kengän, jolla voi juosta hyvillä mielin pitkään, ennen kuin mahdolliset omat mieltymykset ajavat jalkineen vaihtoon.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että malli on suht kapea ja Salomonin kokotaulukko muutenkin pieni. Otin yhtä numeroa tavallista isomman kengän, joka istui lopulta hoikkaan jalkaani kuin nakutettu.

Sopivaa kokoa kannattaa kyllä metsästää. Speedcross-sarjaa ei ole kehuttu ihan syyttä ja ainakin Pro-mallia voin suositella oman, yhteen lenkkiin perustuvan kokemukseni perusteella.

1 KOMMENTTI

Leave a Reply