Evo 1/3 – Retkeilyä rankkasateessa

Photo credit: kevisdope via Foter.com / CC BY

Tavarat on pakattu ja ulkoa kuuluu pauhaava kohina, vaikka ikkunat ovat visusti kiinni. Ja onneksi ovatkin. Tähän asti vuoden pahin rankkasade pieksee katuja ja talojen seiniä armottomasti. Sään puolesta nyt olisi täydellinen päivä keittää tymäkät kahvit ja jäädä hyvällä omalla tunnolla kotiin velttoilemaan.

Mutta eihän se nyt käy päinsä. Kalenteriin on isketty merkintä kahden päivän reissusta Evolle ja sen mukaan myös edetään. Tämä on kieltämättä semmoinen hetki, jolloin ulkoiluharrastuksen hienouden lisäksi alkaa kyseenalaistaa omaa harkintakykyään. Edessä on parisenkymmentä kilometriä patikointia kaatosateessa ja siinä välissä yöpyminen 15 euron festariteltassa. Voi #@$$&!

Edessä on parisenkymmentä kilometriä patikointia kaatosateessa ja siinä välissä yöpyminen 15 euron festariteltassa. Voi #@$$&!

Rinkkaan on pakattu pakollisten tavaroiden lisäksi tietysti myös valokuvausvermeet, vaikka kolmijalka saakin tällä kertaa jäädä kotiin. Yöpymistarvikkeet, vaihtovaatteet, eväät ja erinäiset apuvälineet vievät jo ihan tarpeeksi tilaa pienehköstä kantovälineestä.

Lierihattukin on otettu jo kaapista esille, joten vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti ole. Retkihatun pitää joka kerta hyllyltä poistuessaan päästä maistamaan ulkoilmaa tai seuraukset voivat olla arvaamattomia. Sitä paitsi seuraava tilaisuus koittaisi vasta tien kuinka pitkän ajan kuluttua tulevaisuudessa.

Hieman epävarmoin fiiliksin luon viimeisen vilkaisun tavaroihin, pistän kengät jalkaan ja painelen ulos ovesta. Nyt ei auta enää pelätä pientä tihkua.

Muutoksen tuuli puhaltaa

Kotoa autolle on matkaa ehkä pari sataa metriä, mutta rinkka ja kengät ehtivät kastua läpi jo ensimmäisen korttelin puolivälissä. Tämmöinen alku on aika rankka koettelemus kotisohvan mukavuuteen tottuneelle helppoheikille. Seuraavassa risteyksessä mukaan liittyvä Eero pysyy onneksi viilipyttynä eikä hätkähdä luonnonvoimien edessä.

Autoon päästyämme pidämme vielä pienen taktiikkapalaverin ja lähdemme hakemaan viimeisen ulkoilmamiehen matkaamme. Totisen näköisenä autoon kapuava Jyri on kunnioittanut vetistä säätä jättämällä kameran kokonaan varustuksesta pois.

Vihdoinkin koko porukka on kasassa ja käännämme suunnan kohti Evoa. Arvioitua matka-aikaa on vielä noin kolme varttia, mutta autossa ei ainakaan tarvitse kärsiä sateesta.

Tovin ajettuamme huomaamme erään yllättävän käänteen.

Ensin sade hieman hiljenee, kunnes taukoaa hetkeksi kokonaan.

Tähän asti sää on ollut yksitoikkoisen harmaa ja litisevän märkä, mutta ilmassa väreilee myös vieno muutoksen tuulen henkäys. Ensin sade hieman hiljenee, kunnes taukoaa hetkeksi kokonaan.

Ensimmäistä sateetonta väliä seuraa vielä pari yksittäistä kuuroa, mutta lopulta veden tulo lakkaa kokonaan ja pilvipeitteen takaa alkaa kajastaa kesäauringon heräilevä loiste.

Ei riemulla rajaa, kun auringonpaisteessa Passatilla ajaa

Nyt on hymy herkässä! Tummat pilvet pakenevat horisontin taa ja sää alkaa vihdoinkin näyttää seikkailukelpoiselta. Lähdimme liikkeelle vesisadetta uhmaten, joten aurinkoinen yllätys tuntuu suorastaan lottovoitolta.

Loppumatka sujuukin hilpeissä tunnelmissa ja tienviitat ohjaavat meidät vaivatta perille.

Jännityksentäyteisen matkan jälkeen auto jää parkkiin ja ovet napsahtavat lukkoon. Pelkästään parkkipaikalla tepastelu ja (semi)puhdas ilma saavat koko olemuksen kihelmöimään. Tieto edessä olevasta seikkailusta ja arkirutiinien unohtamisesta on näinkin pienessä mittakaavassa todella vapauttavaa. Seuraavan päivään iltaan saakka ulkoilmamiehet toteuttavat todellista kutsumustaan.

Jyri ja Eero tutkailevat parkkipaikan vieressä olevaa opastetta
Jyri ja Eero tutkailevat parkkipaikan vieressä olevaa opastetta

Seuraavassa osassa päästään jo tutustumaan Evon maastoon ja seurataan ensimmäisen retkipäivän tapahtumia. Suunnitelmissa on kulkea Niemisjärven kierros, joka on kokonaisuudessaan noin 20 kilometriä pitkä. Niemisjärven laavu asettuu sopivasti puolivälin tietämille, joten yövymme siellä ja kuljemme kierroksen loppuun seuraavana päivänä.

Photo credit: kevisdope via Foter.com / CC BY

1 KOMMENTTI

Leave a Reply