Avotulella liekitettyä lohta perunan ja sipulin kera

Vaellusvideoita, retkiruokaa ja asiaa varusteista - tilaa Ulkoilmamiesten YouTube-kanava!

Muutama aste pakkasta ja valkoinen maa. Siispä täydellinen keli lähteä vetämään lounasta luonnon helmaan. Kohteeksi valikoitui Lahden seudulta löytyvä niin kutsuttu lepakkolaavu, joka onneksi seisoi vielä hyvävointisena pystyssä. Monet alueen laavut ovat nimittäin kokeneet kovan kohtalon ja palaneet vuosien saatossa maan tasalle.

Pienen kävelymatkan päästä löytynyt laavu toimi kuitenkin loistavana ruokailupaikkana.

Perussettiä

Eväiksi otimme puolen kilon kimpalean lohta, muutaman perunan, ison sipulin ja mausteeksi suolaa sekä voita. Ei siis mitään kummallisuuksia, vaan yksinkertaisen toimivaa perusruokaa.

Valmistuskin olisi helppoa, jos polttopuut eivät olisi umpijäisiä ja märkiä. Tämän reissun suurin haaste olikin kelvollisen nuotion ylläpitäminen riittävänä piktkäksi aikaa. Kannattaa siis varata kuivaa klapia mukaan, jos himoitset talvella retkiruokaa.

Lopulta kaikki kuitenkin onnistui ja valmiiksi saatiin maittava ateria kolmelle hengelle.

Katso video jutun alusta tai osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=Ff4fJoyX-Sk

Ohje

500g lohifileetä
3 suurta perunaa
1 iso sipuli
reippaasti suolaa
nökäre voita
(kahvia jälkkäriksi)

Valmistukseen tarvitset lisäksi foliota, tikun lohta vartan ja mieleuusti niitä kuivia klapeja.

Pilko ensin potut ja sipuli viipaleiksi, niin ne kypsyvät nopeammin. Asettele viipaleet pariin folionyyttiin ja lisää päälle suola sekä kunnon kimpale voita. Nyytit voi sen jälkeen heittää vaikka nuotion juureen rauhassa kypsymään.

Lohi ei kaipaa osakseen muutan kuin tuhdin suolapeitteen. Kala kypsyy hienosti vaikka kaksihaaraisen kepin päällä lepäilen, jolloin etäisyyttä tuleen on helppo säätää.

Kasvisosaston kypsyys selviää parhaiten tökkimällä ja lohi puolestaan silmämääräisesti sekä kokeilemalla. Kypsänä kappaleet irtoilevat nahasta lähes itsestään ja väri on tasainen. Käänsimme lohifileen vielä lopuksi ritilän päälle nahkapuoli alaspäin, jolloin viimeiset rippeetkin pääsevät varmasti kypsymään.

1 KOMMENTTI

Leave a Reply